Köszöntő


KÖSZÖNTŐ



Ismét eltelt egy év... rengeteg változás, örömet adó élmény, esemény részesei lehettünk ez alatt az idő alatt!



A korábbi években projekt munkánk központi „állomása” Győr és környéke volt.

Foglalkoztunk a várossal, ahol élünk, ahol sportolunk, ahol élmény a kultúra, és „bebarangoltunk” néhány tájegységet, így a Kisalföld, a Szigetköz, a Rábaköz és a Hanság természeti, népi, valamint kulturális értékekben gazdag területeit. Tettük ezt azért, hogy ízelítőt kapjunk városunk, szűkebb és tágabb környezetünk „csodáiból”.

„Minden változik, csak a VÁLTOZÁS az, ami ÁLLANDÓ!” – vallják sokan. Ezzel a gondolattal nemcsak egyetértünk, hanem éljük is mindennapjainkban.

Az újra meg újra ismétlődő csoda, az ÉVSZAKOK VÁLTOZÁSA sok művészt, köztük költőt, zeneszerzőt, festőt megihletett már.

„Itt van az ősz, itt van újra...” kezdi versét Petőfi Sándor. Ez a versben elmondott, személyes vallomás képszerűen jeleníti meg az őszt, és amikor halljuk, vagy olvassuk mi is szinte ott ülünk a dombtetőn a költővel és a „szelíd nap sugara” simogatja arcunkat.

Vivaldi a Négy évszak című zeneművében a hangokon, dallamokon keresztül mutatja be az évszakok változásának csodálatos körforgását.

Festmények, szobrok, tánc- és zeneművek, híresebbnél híresebb alkotók várják, hogy segítségetekre legyenek egy közös kalandban, amely a Változások – az évszakok „arcai” a művészetek tükrében... címet kapta.

Az idei évben tehát a folyton változó évszakok „arcait” vizsgáljuk és segítségül a művészetek kiapadhatatlan forrását hívjuk.

Ismerkedjünk meg híres művekkel, művészekkel és közben érezzük a nyári nap kalászérlelő melegét, az őszi gyümölcsök zamatát, a téli hótakaró alvásra csábító puhaságát, az újraéledő tavaszi erdők, mezők illatát, patakok csobogását, az élet csodáját!


Erre a közös kalandra hívjuk, várjuk csapataitokat!


A vetélkedő, melynek keretében számot adhattok felkészültségetekről, beszámolhattok élményeitekről,
2016. november 23-án, 14.00 órai kezdettel kerül megrendezésre a Fogyatékosok Napközi Otthonában
(9023 Győr, Török István u. 1.).



Jó felkészülést, tartalmas és vidám kalandozást és művelődést kívánok!



Üdvözlettel:

Dezső Zsuzsanna

Fogyatékosok Napközi Otthona

vezető

2014. november 26., szerda

Zenével varázsolt mosolyt a sérült fiatalok arcára Fekete Dávid

A Fogyatékosok Napközi Otthona 2014. november 19-én rendezte meg a 2012-ben kezdődött programsorozat harmadik elemeként „A város, ahol élmény a kultúra...” Győri Kultúrtörténeti Vetélkedőt.

A korábbi években megismerkedhettünk Győr helytörténeti, sporttörténeti értékeivel, most a kultúráé volt a főszerep.

A vetélkedőn sérültekkel foglalkozó szociális és oktatási intézmények csapatai vettek részt.

A program külön érdekessége volt egy online felület létrehozása, mely a csapatok felkészítését segítette, bevezetve őket a számítógép-használat és az internet világába. A blog a versenyhez szükséges hasznos információkat, képi anyagokat és az előfeladatokat tartalmazta.

A feladatok összeállításánál nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy bemutassuk Győr kulturális életének sokszínűségét, hangsúlyozva városunk művészeti értékeit.

Ez úton is szeretnénk megköszönni Fekete Dávid énekesnek, hogy személyes jelenlétével emelte a rendezvény színvonalát, és közvetlenségével, a zene nyelvén keresztül mosolyt varázsolt fiataljaink arcára.




2014. november 7., péntek

Győr arcai - Sztárokkal a turistákért

Győr város önkormányzata 2010-ben országos kampányba kezdett, hogy a hazai turistákat Győrbe csábítsa. A kampány – „Találkozzunk Győrben 2010-ben!” – fiatalos lendülettel és jól ismert arcokkal vágott neki az utazni vágyók meghódításának.

A megyeszékhelyen számos fejlesztés történt az utóbbi időben, felpezsdült az egyetemi élet és a beruházások a mai napig nem álltak le. Kulturális programok terén is jól áll Győr, elég a Négy Évszak fesztivál idei programtervezetét végigfutni, vagy azt megemlíteni, hogy hazánk műemlékekben második leggazdagabb vidéki városa.
Borkai Zsolt polgármester szerint a kezdeményezés pozitív volt, a kampányt olyanok népszerűsítették, akikre büszke lehet a város.

A Nyugat kapuját olyan sztárok ajánlják, akik szívvel-lélekkel kötődnek a városhoz: Polyák Lilla színész, musicalénekes, Pálinger Katalin válogatott kézilabdázó, Vincze Ottó futballista és Fekete Dávid énekes, a Megasztár tehetségkutató műsor felfedezettje. Közösen szerepelnek a Győrről készült prospektusokon, óriásplakátokon, hirdetéseken.

Polyák Lilla kedvenc helye a Duna és a Rába partja, Pálinger Kataliné a sportcsarnok. Mindegyiküket főként gyermekkori emlékeik kötik erősen a városhoz. Vincze Ottó játszótértúrákra szokott menni a kisfiával, Fekete Dávid pedig fellépésein, interjúin mindig elmondja, hogy győri. Eddig is népszerűsítette a várost, ezért vágyott is a szerepre, amit hivatalos megbízatása jelent.





2014. november 4., kedd

Előfeladat #5

A cikkben öt rövidebb történetet, legendát találtok, mindegyik valahogyan Győrhöz kapcsolódik.
Olvassátok el ezeket a történeteket figyelmesen, hogy rögzüljön bennetek a tartalma. Nem kell szó szerint megtanulni!

A vetélkedőn lesz egy olyan feladat, ahol ezeket a történeteket saját szavaitokkal, pár mondatban kell majd feleleveníteni.

Jó munkát!



A vaskakas története

Győr ismert szimbólumát, a vaskakast a törökök a város elfoglalásakor, 1594-ben állították széljelzőként a Dunakapu térre. A megszálló seregek vezetője hitt abban, hogy a vár bevehetetlen és büszkén azt jósolta: Győr akkor lesz ismét keresztény kézen, ha a vaskakas elkezd kukorékolni, és az alatta lévő félhold teliholddá változik.
Négy évvel később aztán, amikor a vár visszavételére vonuló magyar sereg elérte a Fejérvári Kaput, egy bátor huszár felmászott a vaskakashoz, és az éj leple alatt ott várakozott egészen napfelkeltéig. A hajnali derengésben akkor trombitájával utánozta a kakaskukorékolást, és mivel a felkelő nap sugaraiban a félhold teliholdként pompázott, a törökök azt hitték, hogy a jóslat beteljesedett, istenük a magyarok pártjára állt. A nagy pánikban felrobbantották a lőporos hordókat, megpecsételve ezzel a csata sorsát.



Kisfaludy Károly szobra

A Bécsi kapu téren magasodik a Győr közelében, Téten született író bronzszobra, melyhez több legenda is fűződik. Ha szemügyre vesszük Kisfaludy alakját, kezében jegyzetlapokat és pennát pillanthatunk meg. Mivel Győrt iskolavárosnak is nevezhetjük számos jóhírű közoktatási intézménye miatt, sok szorgos diák rója reggelente a belvárosi utcákat iskolába menet. Kisfaludy kevéssel nyolc óra előtt jól körülnéz a téren, és felírja az elkésők nevét. Papírján külön feljegyzést vezet a téren tilosban parkoló autókról is, amit a szomszédos utcában található irodába el is juttat nyomban. Halála után tehát még számos városi feladattal van megbízva a neves magyar költő, drámaíró.



Jedlik Ányos és a fröccs

Talán kevesen tudják, de a magyar találmányok sorát tovább gazdagítja egy sokhelyütt közkedvelt ital, a fröccs, melynek feltalálója a győri bencés szerzetes, tanár és fizikus. Korábban az ásványvíz számos kolostor szerzeteseinek közkedvelt itala volt, amit sokszor nagy távolságokra kellett szállítani. Az akkori útviszonyok mellett, amik mellett mai kátyús útjaink is elbújhattak volna, a sok hepehupa miatt kirázódott a szénsav a vízből. Ennek orvoslására Jedlik feltalálta a szódavizet, amit már csak egy lépés választott el a közkedvelt fröccstől, melynek tiszteletére Győrben évente Fröccsfesztivált rendeznek.



Szent László-herma

Lovagkirályunkat, Szent Lászlót Nagyváradon helyezték végső nyugalomra, koponyacsontjának darabjait egy sodronyzománc díszítésű arany-ezüst ereklyetartóba, hermába helyezték. Miután a nagyváradi püspököt Győr egyházi elöljárójává választották, ő hozta magával ajándékul. A szent király ereklyéjének tisztelete az 1763-as földrengés után terjedt el. A hívek ugyanis Szent Lászlóhoz folyamodtak, hogy a földrengés veszedelmétől mentse meg Győrt. Nem is érte súlyosabb kár a várost, ezért 1763. június 27-én Zichy Ferenc püspök hálaadó ünnepséget rendezett, majd ettől kezdve elrendelte, hogy minden évben körmenetben hordozzák körül az ereklyét a belvárosban.



A Vastuskós ház

Nevét a sarkához erősített, szöge
csekkel kivert vastuskóról kapta. 1833-ban Zittrisch Mátyás fűszerkereskedő vette meg, és üzleti cégérnek egy vaslemezekkel bevont fatörzset állított a ház sarkához a bécsi „Stock im Eisen” mintájára. A hagyomány szerint a vándorló kézműves-inasok itt tartózkodásuk tanúsítványaként egy-egy szöget ütöttek a tuskóba.






2014. november 3., hétfő

Előfeladat #4


A cikkben lejjebb 8 komolyzenei művet találtok.


Hallgassátok meg őket! Próbáljátok úgy hallgatni, hogy később fel tudjátok ismerni, hogy melyik zenét halljátok.

A vetélkedőn ezek közül válogatva, néhányból részletet fogtok hallani, majd egy listából kell kiválasztanotok, hogy melyik művet hallottátok.


Jó szórakozást!


1) Charpentier - Te deum


2) Pachelbel - Canon in D major


3) Vivaldi - Tél


4) Vivaldi - Tavasz


5) Ravel - Bolero


6) Mozart - Kis éji zene


7) Csajkovszkij - Hattyúk tava


8) Carl Orff - Carmina Burana